top of page

Parochie

Sint Hubertus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Genhout

BOEK "IK BEN DE STAL"

Boekpresentatie "Ik ben de stal"

Op maandag 6 november is in de St.-Remigiuskerk te Schimmert het kerststallenboek ‘Ik ben de stal’ van pastoor J.A.M. van Oss s.m.m. gepresenteerd.

Uit handen van tekstschrijfster Ingrid Henssen-van Hees heeft pastoor Van Oss het eerste exemplaar in ontvangst mogen nemen. Hij is apetrots.

In een goed gevulde kerk zorgt Celine Weerts voor een sfeervolle ambiance door het zingen van een aantal mooie luisterliedjes.

Dan kondigt Ingrid Henssen-van Hees de geboorte van het geesteskind van pastoor van Oss aan: “het kindje is 21 cm groot, weegt 660 gram en draagt de naam: ‘Ik ben de stal’.” Vol passie vertelt ze over de totstandkoming van het boek, dat met ruim 370 pagina’s en meer dan 400 prachtige foto’s een waar kunststuk is geworden. Ze spreekt over de talrijke teksten en anekdotes die pastoor door de jaren heen heeft opgetekend, over de indrukwekkende verzameling kerststallen die zo geweldig goed gedocumenteerd is en over het bijbehorende immense fotoarchief. Samen met de rest van  de werkgroep heeft ze het boek vormgegeven en daarmee bijgedragen aan het verwezenlijken van een droom die pastoor Van Oss al vele jaren droomde. Dat deze ontzettend blij is met het eindresultaat blijkt wel als hij zijn korte maar hartelijke dankwoord glunderend afsluit met: “Ik ben een gelukkig mens!”

Cultuurkenner Jos Frusch zegt over het kerststallenboek:  “Dat er nu, bij gelegenheid van pastoor Van Oss’ 50-jarig priesterschap en zijn 80e verjaardag, een boek is verschenen, dat de indrukwekkende verzameling kerstgroepen niet alleen in beeld brengt, maar ook van interessant commentaar voorziet – vaak met persoonlijke, tot de verbeelding sprekende notities – mag een godsgeschenk genoemd worden…. ‘Ik ben de stal’ is een inspirerende titel voor een unieke publicatie.” Jos Frusch ziet pastoor van Oss dan ook als de personificatie van ‘de stal’, omdat zijn deur altijd ver open staat voor iedereen. Hij heeft een thuis gemaakt van de pastorie, niet alleen voor zichzelf maar voor iedereen die er binnen loopt.

‘Ik ben de stal’ wordt met recht een kunstwerk genoemd, een parel voor de boekenkast. Vol met inspirerende verhalen van pastoor Van Oss over de symboliek van de kerstfiguren, de invloed van de lokale gebruiken op de kerstgroepen in zijn verzameling, maar ook over de geschiedenis van de kerststal door de eeuwen heen. Samen met de toepasselijke gedichten en de persoonlijke anekdotes van pastoor Van Oss is het een heerlijk luchtig boekwerk geworden, dat vlot leest en ervoor zorgt dat we steeds weer, vol verwachting, de bladzijde omslaan naar de volgende kerststal.

‘IK BEN DE STAL’

Een bloemlezing over de kerststallenverzameling van

pastoor J.A.M. van Oss s.m.m.

Op 6 november jl. ging de lang gekoesterde wens van pastoor J.A.M. van Oss s.m.m. in vervulling: zijn kerststallenboek ‘Ik ben de stal’ werd gepresenteerd en na wat tegenslag is het nu voor de verkoop beschikbaar.

 ‘Ik ben de stal’ werd gepresenteerd en na wat tegenslag is het nu voor de verkoop beschikbaar. In dit boek draagt pastoor Van Oss het cultureel erfgoed van de kribbe uit en laat hij zien dat een kerstgroep veel meer is dan een verzameling beeldjes onder de kerstboom. Iedere groep geeft een bijzonder gevoel van blijdschap, een gevoel van leven. In een kerststal komen alle emoties van het leven bij elkaar. Die bijzondere boodschap wil pastoor Van Oss met zijn kerststallenboek overbrengen.

Natuurlijk is ‘Ik ben de stal’ een prachtig kerstcadeau, maar ook na Kerstmis zult u nog veel plezier beleven aan dit prachtige boek met meer dan 400 kleurrijke foto’s en 200 luchtig geschreven verhalen en anekdotes op bijna 375 pagina’s.

 

Dit prachtige kijk- en leesboek is mede mogelijk gemaakt door

bottom of page